
Mutfakta Kullanılan Ahşap Ürünlerin Bakımında Hangi Yağ Kullanılmalı
Mutfak Ürünleri ve Çocuk Oyuncakları Gibi Temas Ettiğimiz Ahşap Ürünlerde Kullanılabilecek Sağlıklı ve Doğal En İyi Yağ
Biz ahşap severler, elimize kuru bir ağaç dalı ve bir bıçak geçtiğinde hemen bir şeyler yontmaya başlarız. Biraz elimizdeki ağacın ebatına, biraz bizim zamanımıza ve bolca hayal gücümüze bağlı olarak kaşık çataldan bibloya kadar bir çok şeyi yontmayı deneriz ve kendi ürünlerimizi kullanmak isteriz. Özellikle mutfak için ürettiğimiz ahşap eşyalarla ilgili en önemli sorunumuz onları nasıl koruyacağımız ve sağlıklı bir şekilde kullanacağımızdır.
Ahşabı korumak zorundayız. Çünkü kuru ağaç kurutma kağıdı gibidir, üzerine ne koysanız içine çekecektir. Ham ahşaptan mamul ve üzerinde hiç bir koruyucu olmayan kase içine konulan sütü hızlıca emecek ve kase çok uzun olmayan bir zaman diliminde kokmaya başlayacaktır. İşte bu yüzden ahşabı yağlarız, ağacın emme gücünü azaltırız. Böylece ahşabın içinde yemek yenilebilir ve kase sonrasında yıkanabilir.
Ahşaba yağ ya da bal mumu uygulayabiliriz. Bal mumu yüzeyde tabaka oluştururken yağ ahşap tarafında emilir. En genel alamda bu yağları katılaşanlar ve daima likit kalanlar olarak ikiye ayırabiliriz. Bunların en iyisi katılaşanlardır, çünkü ahşabı korur, suya dayanıklıdır ve yıkanınca çıkmaz. Daima sıvı kalan yağlar, zeytinyağı mesela, zamanla bozulup eşyanın kokmasına sebep olabilirken katılaşabilen yağlar eşyanızın ilk günkü halini korur.
En yaygın üç yağ bezir yağı, ceviz yağı ve tung yağıdır. Bezir ve ceviz yağları orta çağdan beri yağlı boyada inceltici olarak kullanılır. Tropik tung ağacının meyvesinden yapılan tung yağı genellikle Danimarka yağı gibi ticari amaçlı yağların imalatında (pahalı olan tung yağının ucuz olan beyaz ispirto ile) kullanılır. Beyaz ispirto tung yağını inceltir ve ahşaba işlemesine yardım eder. Ancak yağı ısıtmak da aynı sonucu verir, üstelik her hangi bir kimyasal kullanmadan.
Evde bir kaseyi yağlayacaksanız, ceviz yağı tavsiye ederim. Soğuk sıkım ceviz yağını önce kasenizi dayanıklı hale getirmek için, sonra da o kasede yapacağınız salataya lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Şişedeki yağı kullanmadan önce bir kaç dakika sıcak suda bekletmenizi tavsiye ederim. Böylece yağ incelir. Sonra yağı bir parça kumaşla kasenize sürün, ahşabın yağı emmesi için bir kaç dakika bekleyin, sonra temiz bir bezle kasenin üzerinde kalan yağı silin. Ancak, şunu hatırlatmalıyım, eğer cevize alerjiniz varsa bu yağı kullanmayın.
Bezir yağı da doğal yağlardan biridir. Soğuk presle ya da kaynatılarak imal edilir. Kaynatılmış bezir yağına imali sırasında bir takım kimyasallar eklenir. Bu, yağın çok daha hızlı kurumasını sağlar. Ahşap doğramada sıkça tercih edilir ancak yiyecekle temas eden ürünlerde kullanılmaz.
Soğuk presle elde edilen bezir yağı ise gıdayla temas eden ürünlerin yağlanmasında rahatlıkla kullanılabilir. Saf soğuk sıkım bezir yağı neredeyse renksizdir. Ahşap tabak ya da kaşıklarınızı bu yağla yağladıktan sonra başka bir şey yapmanıza gerek olmaz. Kuruduktan sonra artık eşyalarınız kullanıma hazır. Rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Tekrar yağlamanıza gerek yok. Ancak, ahşap eşyalarınızın ilk günkü gibi parlamasını istiyorsanız zaman zaman ceviz yağıyla hafifçe yağlayın.
Ahşap eşyalarımızı ilk olarak uygun bir şekilde yağlamalı, devamında ise bakımına dikkat etmeliyiz. Bu şekilde ahşap eşyalarımızı uzun yıllar, güvenli bir şekilde kullanabiliriz.
Doğal yağlarla ilgili Doğal Yağlar makalemizi okumayı unutmayın.