
Masif Ahşaplar ve Özellikleri
Masif Ahşap
Başladığımız her yeni kitap gibi, yeni bir iş (ya da iş alanı) da bize çok şey öğretir. Özellikle o ana dek fazla içinde bulunmadığımız bir alansa. Yeni kavramlar, ilk bakışta tuhaf gelen tanımlamalar, hangi düğmesini dokunacağımızı bilmediğimiz makineler... Bu hem keyiflidir, hem de biraz zordur.
Hayatımın tamamını sosyal bilimler ve tasarlamak-çizmek almıştır. Woodsaka ekibiyle yola çıktığımda yapılan iş, kullanılan malzeme ve ekipman açısından oldukça farklı bir “dünya” ile tanıştım. Ağır makinelerin, yüksek seslerin, birbirinden farkını zamanla ayırt edebildiğim değişik ağaçlarının kokusunun oluşturduğu bir dünya. Bugün size buralardan bir kaç ilginç bilgi vermek istedim.
İlk dersimiz şu: ahşap zannettiğimiz her “ahşap görünümlü” parça ahşap olmayabiliyor. Bunun kaplaması var, suntası var, bunların da alt grupları var. Detaya girmeden bir kaç ana türden bahsedeyim.
Kontrplak: İnce ahşap tabakalarının bir çeşit reçine ile, dokuları birbirine çapraz gelecek şekilde dizilmesiyle elde edilir. Tabaka sayısı daima tek sayıdır, böylece dış yüzey tabakalarının lifleri aynı yöne doğru olur. Beton, marin gibi çeşitleri de var.
Plywood: Aslında kontrplağın İngilizce karşılığı olan plywood ise burada yüksek kalitedeki kontrplak için kullanılır. Daha güçlü, dayanıklı ve yüzeyi dış etkilere karşın filmle kaplı.
Sunta: Talaşın sıcak basınç altında sıkıştırılmasıyla oluşan malzemedir. Hafif bir malzeme. Eskiden kontrplak ile karıştırırdım, şimdi aradaki önemli farklardan birini biliyorum, suntanın nem ile arası iyi değil, kontrplakın ise “marine” türü bile var.
MDF: Ahşap liflerin bu defa özel bir reçine ile sıcak baskıyla sıkıştırılmasıya elde edilir. Suntaya göre daha sağlam, ama yine de neme karşı zayıf.
Doğal kaplama: Masif ahşap pahalı olduğu için özellikle mobilyada kullanılır. Tomruklar ince levhalar halinde kesilir. Bu plakalar sunta ya da MDF üzerine sıcak baskı ile yapıştırılır.
Masif ahşap: En doğalını en sona sakladım. Hiç bir katkı maddesi ya da işlem yoktur. Ahşabın en doğal, hammadde halidir. Hiçbir sıcak baskı, reçine vs. gibi işlemden geçmediği gibi başka ahşapla birleştirilmemiştir de. Tekrar etmeliyim, ahşabın en doğal halidir.
Tüm bu “taze” bilgileri tek cümleyle özetleyecek olursam: Her ahşap, ahşap değildir. Biz ahşap ürünlerimizi işte bu masif ahşaptan üretiyoruz. Tek parça, kimyasal işlem görmemiş ahşapları alıyor, kendimiz fırınlıyor, neme karşı dayanıklılığını da doğal yağla sağlıyoruz. Ofis ürünlerimiz işte bu yüzden bu kadar özel, çünkü hammaddesinden itibaren her aşaması doğal.
Her yeni gün, yeni bir şeyler öğretiyor bana. Bunları zaman zaman sizlerle paylaşmaktan keyif alacağım.
Yeni ve güzel bir gün dilerim
Fatma Elif
• • • • •
Yorumlar
Meraba, Merak ettiğim birşey var. Ürünleriniz masif ahşaptan. Peki ahşaba musallat olan böceklerden, termitlerden ve tahtakurularından nasıl korunuyor. İlaçlıyor musunuz? İlaçlıyorsanız bu ilaçların sağlığa zararı nedir? Bu aralar çok kafamı kurcalıyor. doğal ahşabı çok seviyorum ama mobilyalarımın içinde dolaşan böcekleri düşünemiyorum.