
Kalitenin Sırları -3-
Merhaba,
Yağmurlu bir günden merhaba diyorum size. Kışın geldiğini, yağmurla karışık da olsa hissetmek güzel. Kaliteyi tanımlamaya devam edelim diyorum bugün de. Ne dersiniz?
Hatırlayacağımız gibi, en son kalitenin bedelinden bahsetmiştik. Peki bu maliyeti nasıl analiz etmeliyiz? Uzmanlar bunu maliyeti iki şekilde karşılaştırarak yaparlar. İlk yöntem de kategoriler karşılaştırılır. Ürünlerin, bir önceki yazıda belirttiğim her bir kategorideki maliyetleri karşılaştırılır. Planlamaya ne kadar harcandı? Değerlendirme ya da hata maliyetleri ne kadardı? Tüm bu kategoriler karşılaştırılırak analiz edilir. İkinci yöntem ise zaman karşılaştırmasıdır. Mevcut çeyrekteki kalite maliyetini bir öncekiyle karşılaştırmak gibi.
Biraz yorucu süreçler elbet. Woodsaka atölyesi çok şanslı ki kelite yönetimi üzerinde eğitim almış çalışma arkadaşlarımız var. Bu sayede sizleri memnun edecek kalitede ofis aksesuarları, kalemlikler ya da isimlikler üretebiliyoruz. Doğadan gelen hammaddeyi ince bir işçilikle işleyerek, en kaliteli şekilde masanıza bir isimlik ya da gereçlerinizi toplayan bir ofis-pro organizer olarak beğeninize sunuyoruz.
Çünkü, profesyoneller olarak, biliyoruz ki kalite bir ürünün üretim ve kullanım yönetiminin en önemli boyutlarından biridir. Doğru zamanda ve doğru miktarda ürün ya da hizmet üretmek asla yeterli değildir. Önemli olan ürün veya servisin doğru kalitede üretilmesi/sunulmasıdır. Kalite olmadan miktar, hatta zamanlamanın doğru olması bile bir anlam ifade etmeyecektir.
En önemlisi, insan yaşamı ürün ve hizmetlerin kalitesinden büyük oranda etkilenir. Kaliteden ödün vermek istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu o kadar önemli ki, 20. yüzyılın başlarında kullanıcılar kaliteli ürün istiyorlarsa, bunun için ekstra ödeme yapmaları gerekiyordu. Ancak, günümüzün pazar koşulları artık kalite bir seçenek değil. Diğer bir deyişle, artık bir ürünün hayatta kalabilmesi için gerekli ilk koşul kalitedir.
Bu yüzden her bir yeni ürün tasarımında üretici bir takım unsurları göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu unsurların tamamı kaliteyle bağlantılıdır. İnsanların kalite anlayışlarıve beklentileri hızlı birşekilde artmakadır. Ve bu kalite beklentisi sadece ürünü değil, üretim sürecini de olumlu yönde etkilemekte, geliştirmektedir.
Tasarım için kalemin kağıda değdiği andan, ürün paketinin üzerine etiketin yapıştırıldığı ana dek, kaliteden taviz vermeden çalışmak gerektiğini biliyoruz. Üretim sürecini her geçen gün geliştirmemiz kalite çıtamızı daima yukarıda tutmamızı sağlıyor. Kaliteli bür ürüne son dokunuş yapıldıktan, mesela masaüstü isimlik son defa kuru bezle silinerek parlatıldıktan sonra çalışma masamıza koyup bir bakarız. İşte, kalite bu deriz içimizden ve bir sonraki ürüne devam ederiz gülümseyerek.
Kalitemizin sırrı belki de bu. Gülümsemek:)
Sağlıklı kalın, gülümseyin.
Fatma Elif