
Işıkla Resim Yapmak -3-
Merhaba
Işıkla resim yapmak keyifli değil mi? Çeşitli boyutlarda ve renklerde, ve hatta şekillerde ışıklar almak, nerede nasıl kullanılacağına karar vermek zaman alacaktır. Fotoğrafçılık baştan sona “deneyim”dir zaten. Deklanşöre en çok basan, en çok öğrenir.
Yazının ilk bölümlerini okumadıysanız buradan birinci bölüme, buradansa ikinci bölüme ulaşabilirsiniz.
Bugün kamera ayarlarından biraz daha detaylı bahsedeceğim. Bunlardan ilki odaklanmak. Normalde netleme noktalarından birini seçeriz ve otomatik netlemedeki kameramız gerisini halleder. Ancak bu teknikte odaklamak önemli bir adım ve bazen oldukça zorlayabiliyor.
En basit yolu, fotoğrafını çekeceğimiz konuyu ışıkla aydınlatıp otomatik netlemektir. Netlemek istediğiniz noktayı belirleyin ve kameranızın o noktaya odaklandığından emin olun. Sonra kameranızı manuel netlemeye getirin ve karanlıkta fotoğrafı çekin. “Neden otomatik netlemede bırakmıyoruz?” diye sorabilirsiniz, deneyin derim. Otomatik netlemedeki kamera netleme noktasını göremediği için odaklanamayacaktır. Bu yüzden ışıkta otomatik netledikten sonra kamerayı manuel netlemeye almak gereklidir.
Burada bir püf nokta daha var: kamerayı manuele aldıktan sonra makineyi ya da konuyu çok az da olsa hareket ettirirseniz odak değişecektir, yeniden netleme yapmanız gerekir.
Netlemeden sonra düşünmemiz gereken bir diğer nokta da pozlama süremizdir. Bir çok kamera 30 sn.ye kadar pozlamaya izin verir. Bunun üzerinde bir süre için “Bulb” seçeneği vardır. Bu durumda uzaktan kumanda kullanmalısınız, aksi takdirde kamera kımıldar ve ışıkla boyanmış fotoğrafınızda istenmedik bir sonuçla karşılaşırsınız. Pozlama süresini belirlemek için de saat ya da kronometre kullanın.
Işıkla harikalar boyamadan önce bir kaç test çekimi yapın. Önce ışık kullanmadan normal bir fotoğraf çekin, istediğiniz karenin ne olduğundan emin olun. Sonra ışıkla boyayarak deneyin, bu size doğru pozlama süresini ve f değerini belirlemenizde yardımcı olacaktır. Hangi noktaları aydınlatmanız -belki daha az, belki daha çok, belki de hiç- gerektiğine bu şekilde karar verin.
Tüm bunları ayarladıktan sonra boyamaya başlayabilirsiniz. Fotoğraflarınızı bize gönderirseniz, sitemiz üzerinden blogda, yani burada tüm takipçilerimizle mutlulukla paylaşırım.
Ayrıca yorum ve önerilerinizi alttaki yorum bölümünden gönderebilirsiniz.
Bol ışıklı bir gün dilerim.
Fatma Elif
Yazının sonraki bölümünü buradan okuyabilirsiniz.