
Levity Etkisi -2- İşi Eğlenceli Kılma Yolları
Merhaba
Bir ahşap atölyesinde ne kadar eğlence olabilir, demeyin. Günün stresini, işin yorgunluğunu atmak için oldukça eğlenceli yollar bulabiliyoruz. Ama ben bugün bizden değil, genel anlamda ‘neler yapılabileceğinden’ bahsedeceğim.
Bir çok insan stresli ortamda çalışır. Yetiştirilmesi gereken işler, bozuk çıkan ürünler, gelmeyen siparişler, vs. Fiziksel yorgunluğun üzerine binen psikolojik yorgunluğa bir de iş yerindeki asık çehreler, resmiyetten milim uzaklaşmayan ifadeler eklenince insan kaçmak ister.
Ama nereye? Kaçamaz ve orada kalır. Peki bu durum kaçınılmaz mı? Son yazımda bahsettiğim kitap, The Levity Effect, bunun belli bir dereceye kadar iyileştirilebilir bir durum olduğu iddiasında. Ve bunu uzun vadeli araştırmaları veri alarak kanıtlıyor.
Şakalaşmayı ve eğlenceyi artırmaya gösterilen samimi gayret, çalışanların şirkete aynı samimiyetle bağlanmasını sağlayacaktır. Şirkette neşenin artmasıyla düşük iş hacminde düzelmeler olacak, işe alımlarda eleman kalitesi ve çalışanlar arası dostluk artacaktır. Çünkü stres sağlık için olduğu kadar üretkenlik için de kötüdür.
Peki nasıl eğlenceler? Muhakkak bu işten işe, şirketten şirkete oldukça farklı cevaplar verilebilecek bir soru. Ben bir kaç örnek vereyim. Eminim siz kendi iş yeriniz için daha etkili olanı keşfedeceksiniz.
Belirli zamanlarda yakındaki ya da şehrin sevilen bir parkında buluşmak.
Bir iş gezisine eklenen yarım saatlik basketbol molası, belki sadece bir video oyunu.
Çalışana doğum gününde paralı izin - ya da küçük bir parti.
Iş yerine yakın bir spor sahası varsa kimi zamanlarda gün sonu maçlar düzenlemek.
Belki de bir şarkı yarışması.
Çalışanların her birinin katılımıyla bir duvar panosu hazırlamak. Sanat terapötiktir.
Departmanlar arası satranç ya da futbol turnuvası düzenlenebilir.
Ofisi güzelleştirmek adına atılacak basit adımlar vardır: bir saksı çiçek, tatil fotoğrafları, ya da komik magnetler...
Tatil dönüşü çalışanlara ufak hediyeler getirmek.
Önemli bir iş üzerinde çalışılan 1-2 saatten sonra 10-15 dakikalık molalar almak. Ancak bu molalar bilgisayar veya telefon başında geçirilmemeli.
İş yeri ortamı ya da çevresi müsaitse bir evcil hayvan edinmek, beslemek. Mesela, Woodsaka atölyesinin önünde, her daim su bulundurduğumuzu bilen bir kaç sokak köpeği(miz) var.
En önemlisini unutuyordum, iyi kahve ve çayı her an erişilebilir kılmak :)
Maddeler çoğaltılabilir. Her işin karakterine göre çeşitlenir. Önemli olan ‘iş eğlenceli olamaz/olmamalı’ anlayışından kurtulmak.
Son söz olarak, araştırmalar şunu gösterdi ki, iş yerinde eğlence stresi azaltıp firmanın daha üretken ve başarılı olmasını sağlar. Daha da önemlisi, çalışanlarından “çalışılacak en iyi yer” ünvanı alır. Ne dersiniz, denemeye değmez mi?
İyi günler dilerim,
Fatma Elif.